6

Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri - Bölüm 0 - Ördekler, Bozukluklar ve Kaderler


“0” sayısıyla numaralandırılan yayınlar genelde Amerikan süper kahraman çizgi romanlarında karşımıza çıkan modern bir hile, en basitinden okurun gözünde koleksiyonluk parça izlenimi uyandırmak amacıyla tercih edilen bir satış stratejisidir. Bu sayıdaki “Ördekler, Bozukluklar ve Kaderler” hikâyesi gerçekten “0” olan bir çizgi romanın ilk sayısı. Nedeni şu şekilde açıklanabilir; Bu hikâye yazıldığında, Varyemez’in ilk yıllarındaki olayların bir seri ile devam edeceğine dair ortada herhangi fikir yoktu. 1987 yılında, Carl Barks’ın uzun süredir hayranlarından olan Don Rosa, Mark Worden’in bir arkadaşı ile birlikte Varyemez Amca ve Arkadaşlarını konu edinen kendi hikâyelerini yazıyorlardı. Bazı yeniliklerin yanında, Barks’ın eserlerine atıflar da içeren yapıtlarıyla birkaç yıl içinde kendi hayran kitlelerini oluşturdular. Bu sayı ise Kopenhag’daki Egmont için yapılıyordu (ve 3 Temmuz 1993’te Norveç’te yayınlandı). Ve Don Rosa yazıp çizmeyle meşgulken Egmont yayınevi tarafından Varyemez Amcanın tüm yaşam öyküsünün anlatıldığı 12 sayılık bir seriye başlaması istendi. Böylece editörler 1995’te Avrupa’da yayınlanmak üzere “Ördekler, Bozukluklar ve Kaderler”i rafa kaldırdı.

“Ördekler, Bozukluklar ve Kaderler”in bundan biraz daha fazla açıklamaya ihtiyacı var elbette (“VARYEMEZ’İN HAYATI” dizisinin tamamı gibi). Bu özel durumda, Varyemez’in İskoçya’da kazandığı ilk para, neden bir Amerikan parasıydı? Don Rosa, 1991 yılında vefat eden Disney sanatçısı Tony Strobl tarafından çizilen Barks dışı bir hikâyede ilk kez görüldüğü gibi, bu parayı bir ayakkabı boyacısı olarak kazandığı fikrini kabul etti. Glasgow kökenli fakir bir çocuğun mesleği için doğal bir fikir gibi görünüyordu. Böylece bu farklı unsurun ona rehberlik etmesine izin verdi. Amerikan parası olmasına gelince, burada devreye Howard Rockerduck giriyor. Don Rosa’nın hikâyesinde 1849’daki Altına Hücum zamanlarında zengin olan, Glasgow’a gitmiş Amerikalı bir milyoner olarak gösteriliyor. Howard, bir zamanlar yaşadıklarını hatırlayarak hala fakirleri umursuyor ve yanlışlıkla “şanslı” bir numaralı paranın genç Varyemez’e dolaylı yollardan geçmesinin sebebi oluyor. Kendisi hakkında sonrası için bilinenler, Avrupalı kadınlarla başarısızlığından dolayı hayal kırıklığına uğrayıp Amerika’ya geri döndüğü ve bir evlilik yaptığı. Bu birliktelikten John D. Rockerduck (İsmi, Amerikalı kapitalist ve hayırsever John D. Rockefeller’ın isminde yapılan oynamalarla ortaya çıkmıştır. Bizde adı “Paytak” olarak geçer) adında bir oğlu oluyor ve ömrünü onun başarılı biri olmasına adıyor. Howard’ın ölümünün ardından (-bazı kötü adamların dışında- ölü olduğu açıkça ima edilen tek Disney karakteridir) mirasını devralıp büyüten Paytak, Varyemez’in en büyük rakibi olmuştur (en zengin 2. ördek). Paytak, Varyemez’in aksine oldukça para harcamayı seven biridir ve Varyemez’in parasını hiç harcamamasıyla her fırsatta dalga geçer.

Hazır karakterleri tanıtmaya başlamışken bu sayıda ön plana çıkan diğer karakterlerle devam edelim:

Elbette, Varyemez Amca: Glasgow doğumlu insan biçimindeki ördek, Carl Barks tarafından bulunmuştur. Ve ilk kez "Four Color Comics" çizgi roman serisinin 178.’si "Christmas on Bear Mountain" adlı öyküsünde ortaya çıkmıştır. Bu öykü 1947 senesinin Aralık ayında Dell Comics tarafından yayınlandı. Ayrıca Carl Barks Varyemez’'i ilk yarattığında tek seferlik bir karakter olarak kullanmaya niyetlenmiş fakat daha sonra neyse ki fikrini değiştirmiş . 1950’de ise "The Magic "Hourglass yani Varyemez’in ilk kez ana kahraman olduğu hikâye yayınlanmış.

Varyemez Amca'nın orijinal ismi olan, “Scrooge McDuck”, Charles Dickens’ın 1843 senesindeki "A Christmas Carol" (Bir Noel Şarkısı) romanının ana karakteri pinti Ebenezer Scrooge’dan almıştır. İlk başlarda, tıpkı ismini aldığı Ebenezer Scrooge gibi, cimri ve anti-kahraman olarak yansıtılmıştır. Lakin daha sonra özellikle günümüzde eskisine nazaran daha yardımsever ve cimriden ziyade tutumlu, maceracı ve gezgin bir kahramana doğru evrilmiştir. En büyük hobisi ise para havuzunda yüzmektir. 

Son olarak Forbes Fictional 15 listesinde 2007, 2008, 2011 ve 2013 yıllarında dünyanın en zengin kurgusal karakteri seçildiğini belirtelim.

Fergus Mcduck: Varyemez Amcanın Hayatı ve Serüvenleri'nde en öne çıkan karakterlerdendir. Hayatının büyük bölümünde değirmen işçiliği yapan Fergus o sıralar madencilikle uğraşan Dingus McDuck ve Molly Mallard’ın çocuğu olarak 1885 yılında Glasgow, İskoçya’da doğmuştur. Ayrıca Varyemez'in babasıdır. William Van Horn'un bir hikâyesine göre bir zamanlar meçhul bir kadınla evlenen Fergus'un Rumpus McFowl adlı bir çocuğu olmuş, daha sonra ise Don Rosa hikâyelerindeki eşi Downy O’Drake ile evlenmiş ve bu evlilikten Scrooge Mcduck, Matilda McDuck ve Hortense McDuck isimlerinde çocukları olmuştur. Fergus’un geri kalan hayatı Varyemez Amcanın Hayatı ve Serüvenleri'nde anlatılmaktadır. Buna göre, oğlu Varyemez’in gözlemlenebilen zeki, yetenekli, çalışkan ve hırslı karakteri Fergus’ta onun klanı tekrar eski parlak günlerine ulaştırabileceği inancını doğurmuş; bu bakımdan 1877 yılında oğlunu kendi parasını kazanmaya başlaması için cesaretlendirmiştir.

Magica de Spell: Varyemez Amca’nın belalısı cadı karakterin orijinal ismi, anlaşılacağı üzere İtalyan’dır (kütüğü Napoli). Bizde Mistik olarak bilinir. Varyemez’in 10 cent’lik uğur parasının peşindedir. Ele geçirdiği takdirde onu Vezüv yanardağında eritip bir tılsıma dönüştürecek, bu şekilde Midas’ın dokunuşuna sahip olacaktır. Yani dokunduğunu altına çevirebilecektir. İlk olarak 1961 yılında, Varyemez Amca’nın 36. sayısında “Midas Touch” adlı hikâyede ortaya çıkar. Fare Surat isminde bir kargası, sarımsak ve soğana ise alerjisi vardır. Carl Barks tarafından Addams Family’deki Morticia Addams’dan ilham alınarak yaratılmıştır. 

Hortense ve Matilda: Varyemez Amca’nın kızkardeşleri. Hortense aynı zamanda Donald’ın da annesidir. Barks’ın ördek soy ağacı için hazırladığı taslaklarda ortaya çıkmışlardır. İlk kez bir hikâye içinde bu sayıda kullanılmışlardır. 




* * *
Hepsinin dışında bu bir zaman yolculuğu hikâyesi. Ve her zaman yolculuğu hikâyesinde olduğu gibi orada olmaması gereken kişi bir şekilde eylemleriyle tarihin akışına müdahale eder. Elbette burada bahsedilen kişi Varyemez’in azılı bir düşmanı olan Mistik ve hikâyenin sonundaki etkisini garipseyen fanları için çizer bize şu açıklamayı yapıyor; “Geleceğe Dönüş filmleri gibi. Bir yazar, istediği her şeyi zaman yolculuğunda yapabilir! Ve sonunda her şey tarihte gerçekleşmiş akışa oturduğunda geçmişe yapılan gezi zaman çizelgesinden silinmiş, asla olmamıştır. Yani... hayalin hayali bir hikaye. Demek istediğim, hepsi hayali bir şey, ama bu biraz daha hayali... Ah, boşverin. Peachy’nin yerinde buluşalım ve bir bardak zencefilli bira eşliğinde size hepsini açıklayayım."

Yapıma dair bir not: arka planlarda gördüğümüz “Paisley’s, Jamaica caddesi.”, “Peachy’nin yeri”, “J.C. Boyd”, vs. dükkân ya da sokaklar 1877 yılının Glasgow’unda gerçekten bulunmaktadır. Muhtemelen “Yaralı Ördek” barı hariç 😄


2014 yılında, Finlandiya menşeili Nightwish grubunun kurucusu, klavyecisi, fikir babası, bestecisi ve söz yazarı Tuomas Lauri Johannes Holopainen hayranı olduğu bu seriden esinlenerek Music Inspired by the Life and Times of Scrooge adlı albümü yayınlamıştır. Yukarıdaki şarkı da albümün açılış parçası. Yine Don Rosa'nın resmettiği albüm kapağında Varyemez'i arka plandan göstererek olası telif sorunlarının önüne geçmeyi düşünmüşlerdir.

6 yorum:

  1. Yıllardır keyifle okuduğumuz bu familyayı meğerse hiç tanımıyormuşuz. Tanıtım yazınız sıfırıncı sayının önüne geçmiş keyif ve merakla okudum. Şimdi sıra 0. sayıda, teşekkürler dostlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Ben de birçoğunu çeviriye başladıktan sonra öğrendim. Başta çok aşırıya kaçtığını düşünsem de son kertede fazla bilgi göz çıkarmaz dedim. Diğer sayılarda da öğrendiklerimi aktarmaya çalışacağım.

      Sil
  2. Çok güzel olmuş, güzel de hikâyeydi. Lâf aramızda, sorunlu olduğunu sandığım bir balon vardı, baktım orijinaline, tam da dediğin gibi, Barks amca iskoç aksanıyla çeviri işini felaket zora sokmuş. Neyseki tek balon, gerisi fıstık gibi. Epey uğraştırdığı belli oluyor. Eline sağlık, devamı olur herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol üstadım. Devamını getireceğiz elbette, ama şu aralar yine çizime sardım. Biraz ondan, biraz bundan :)

      Sil
  3. Yazıyı okurken dosyayı indirmeyi unuttum :)

    YanıtlaSil

Bilibili Yavrucak, Zıbartan Teması © 2017 - 2021 Bilibililer