4

Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri - Bölüm 1 - McVak Klanının Sonuncusu


Disney’in çocuklara göre mi olduğunu düşünüyorsunuz?

Bu durumda, “Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri”yle hala tanışmadıysanız, vakti gelmiş demektir.

Disney çizgi romanları arasında daha iyisi, oldukça azdır. İyi olanların birçoğu da eski okuyucular için alışıldık tarzdadır. Evet, bu seriyi çocuklar da okuyabilir, hiç sorun değil, ama onlar gerçek hedef kitle değiller.

Bu bir yaşam öyküsü. Büyük bir başarı elde etmek ve nihayet başarmak için onlarca yıl süren mücadelenin hikâyesi.


Keno Don Hugo Rosa: Meraklı bir Disney sanatçısı. Çizim stili oldukça detaylı ve titiz. Büyük usta Carls Barks’ın muhtemelen dünyadaki en büyük hayranı. Ondan aldığı ilhamla başladığı kariyeri, diğer Disney yazar ve sanatçılarının aksine farklı bir çizgide. Büyük bir özenle zaman çizelgeleri kurar ve hepsini daha büyük bir hikâyeye koymaya çalışır. Ve bir araya getirmeye çalıştığı büyük hikâye, (çoğunlukla Barks’ın) tüm tek adımlı maceraların arkasındaki hikâye. Barks’ın hiç düşünmediği daha büyük resim. Ve hepsinden önce, bu hikâye Barks’ın yarattığı en başarılı karakter üzerine: Varyemez Amca.


0. sayıda bahsettiğimiz gibi Varyemez, başta tek bir macerada kullanılmak üzere ortaya çıkmıştı. Neyse ki sonradan Carl Barks bu fikirden vazgeçti. Ama genellikle Donald’ın sevimli (!) yaşlı amcası olarak karşımıza çıkıyordu. Ve zamanla Donald’ın hikâyelerinde, ana karakterlerden biri olarak yerini aldı. Varyemez zengindi ve işler ilerledikçe, dünyanın en zengin ördeği olduğu ortaya çıktı. Donald’dan çok daha yaşlı ve tecrübeli olan Varyemez’in açıkça bir geçmişi vardı ve Barks, hikayelerinde (Yavrukurt’un el kitabını kullanmadığı zamanlarda 😄) uygun bir açıklama için onu sıklıkla kullanabilirdi; Geçmişinden biriyle, ona karşı kin besleyen biriyle tanışırdı, ya da gençliğinde yaptığı bir şey ona musallat olabilirdi, ya da her neyse; ve orada bir sonraki hikaye için fikir verebilecek bir çok veri vardı.

Rosa, Disney kariyerine Gladstone’da (Disney çizgi romanlarının Amerikalı yayıncısı) başladı; Ördekler ve özellikle Varyemez üzerine, eski Barks hikâyelerine pek çok atıfta bulunan hikâyelerle. Rosa’ya göre, Ördeklerin hikâyesi sadece Barks tarafından yazılsaydı doğruydu. Ve bu nedenle aynı damarı takip eden birçok hikâye yaptı. Diğer yazarların hikâyeleri ona göre sürekliliğin bir parçası değildi.

Çizimleri birçok Disney sanatçısından daha zayıf olsa da, öyküleri ve yarattığı durumlar çok parlaktı. Kendi Barks hayranlığının okurlar tarafından daha fark edilir hale gelmesiyle, iki numaralı sanatçı konumuna hızla yükseldi. Ve tabii ki, Barks çoktan emekli olduğu için zamanla bir numaraya. Özellikle Avrupa’da, iyi bilinen (ya da en azından bir çizgi roman sanatçısı olarak iyi bilinen) ve sevilen biri oldu.

Ve böylelikle, 1989’da Gladstone’dan ayrıldıktan sonra Danimarka’daki yayınevi Egmont’a katılmasıyla istediği şeyi yapmak için aradığı fırsatı yakaladı. En sevdiği karakter olan Varyemez Amca üzerine bir biyografi yazıp çizmesi istendi. Ama hiç kimse daha önce bunu denememişti. Sanatçı baştaki çekincelerini ve izlediği yolu şöyle ifade ediyor:

“Bu projeye çok yakın bir zamanda girişmeyi planlamamıştım. Belki bunu beş ya da on yıl sonra düşünürdüm. Sinir bozucu detaylı çizim tarzımda daha fazla ilerleme kaydettiğim bir zamanda. Ancak bazı uluslararası Disney lisans politikaları, dünyanın en zengin ördeğinin yaşam öyküsünü hemen ele almamız için bizi zorladı. Hâlâ düşünüyorum, neden ben? Her ne kadar büyük bir hayranı olduğumu inkâr etmesem de, sonuç olarak Varyemez benim yarattığım bir karakter değildi. Varyemez’in erken yaşantısının nasıl olduğuna karar verme hakkım yok! Bu yüzden, bu diziye hazırlanırken, Varyemez’in Barks öykülerinde ortaya çıkarılan erken dönemleri hakkındaki her “unsurun” bir listesini oluşturdum. Tarihsel akışta ne kadar önemsiz ya da belirsizlikte olduğunu umursamaksızın. Daha sonra elde ettiğim bu bilgileri bir zaman çizelgesinde, gerçek tarihsel olaylar ve kişilerle (otantik bir his vermek için) bir araya getirdim. Ardından zaman çizelgesini 12 parçaya böldüm, her birini Bay Barks’ın açıkladığı şekilde ele aldım. Ve dediğim gibi, Varyemez üzerinde bir hayranından daha fazla hakkım olmadığından, bu grafiğin kopyalarını dünyanın dört bir yanındaki ördek hayranlarına yorum ve yardımda bulunmaları için gönderdim. Bazı okuyucular, bu dizinin, bazen favori Barks klasikleri için yaptığım sıralamalar kadar büyük bir hata olduğunu hissedecekler. Bunun haklı bir konu olduğunu inkâr etmeyeceğim... Hatta katılıyorum! Ama benim tek çözümüm buydu, eğer bu şekilde hissediyorsanız, bu diziyi okumazsınız. Şimdi durun. İşte, bu sorun da halloldu.

Hâlâ benimle olanlar için teşekkür ederim. Editörüm John, her bölümü Barks hikâyelerindeki “unsurlardan” faydalanarak nasıl inşa ettiğimi görebilmenizi istedi. Ele alınacaklardan ilki Varyemez’in iki kız kardeşi olan Hortense ve Matilda’nın varlığıdır. Bu, Barks’ın 50’li yıllarda kendi referansı için oluşturduğu bir Ördek Soyağacı’ndan geliyor. Daha sonraki bir bölümde hangi kız kardeşin Donald Duck’ın annesi olduğu ortaya çıkıyor! Ve bunlar da diğer unsurlar, olaylar ve karakterlerin bulunduğu yerler”:

* Donald Duck Four Color #189 - Eski şatonun sırrı: McVak tarihi ve hazinesinin işlendiği bir bölüm.





* Uncle Scrooge #29 - Whiskerville’lerin köpeği: McVak tartanı dâhil olmak üzere diğer birçok McVak klanı üyesinin geçmişi.



* Uncle Scrooge #50:1: Bu bölümde, Tony Strobl tarafından çizilen ve genç Varyemez’in bir hendek kazıcısının botlarını temizleyerek ilk parasını kazandığını gösteren bir hikâye vardı. Glasgow’lu fakir bir çocuk için bu tamamen uygun görünüyordu. Bu yüzden, Barks hikâyelerinde olmayan bir unsurun bana bu konuda rehberlik etmesine izin verdim.



* Uncle Scrooge #44: Barks’ın yazmadığı ama çizdiği bu sayıda, genç Varyemez’in ayakkabı parlattığı bir sahne vardı. Diğer olayları göz ardı ederek bu hikâyeden sanatsal anlamda faydalandım.



* Uncle Scrooge #22 - Altın Nehir: Varyemez’in gençken yakacak odun toplayıp sattığından bahsettiği bir öykü.


* Uncle Scrooge #11 - Büyük Vapur Yarışı: Varyemez’in Amerika’daki amcası Angus ‘Pothole’ McVak’tan bahsettiği bir sayı.




* Donald Duck Four Color #367 - Shacktown’da Bir Noel: Varyemez’in amcası Jake McVak’tan bahsedilen bir hikâye. Donald, Jake gibi giyinip Varyemez’in parasını hayır işlerinde kullanması için kandırmaya çalışır.



* Uncle Scrooge Four Color #495 (US #3) - (Başlık yok): Hugh ‘Seafoam’ McVak, onun altın dişleri, ve Swindle Mcsue’nun yer aldığı bir sayı.





* Uncle Scrooge #10 - Yadigâr Saat: Büyük Amca Quagmire’ın saati.


* Donald Duck Four Color #291 - Sihirli Kum Saati: Varyemez’in sığır taşımacılığı yapan bir gemiyle Amerika’ya geldiği anlaşılıyor. Ancak sihirli kum saatinin McVak servetinin temelini oluşturmasını görmezden geldim. Bildiğimiz gibi, Varyemez servetini kendi sıkı çalışmasıyla elde etti!


Bu sayıdaki karakterler:


Jake McVak: Varyemez’in amcasıdır. Jake 1832 yılında madenci Dingus McVak ve Molly Mallard’ın çocuğu olarak doğmuş ve ilerleyen zamanda Glasgow’daki ağıllarda çalışmaya başlamıştır. 1952 yılında Varyemez ve Donald onun hâlâ hayatta olduğunu düşünüyorsa da, kesin ölüm tarihi bilinmemektedir. Varyemez Amca’nın Hayatı ve Serüvenleri dizisinde 3 sayıda kendine yer bulmuştur.

Downy O’Drake: Don Rosa tarafından yaratılmıştır. İrlanda kökenli Downy 1840 yılında doğmuştur. Fergus McVak ile evlilik yapmış ve Varyemez, Matilda ve Hortense adlarında çocukları olmuştur. Çok fedakâr bir ev hanımı ve annedir.

Sir Quackly McVak: Eski Şato’nun Sırrı adlı Carl Barks hikâyesinde yer bulmuş, daha sonra ise kendisinden Don Rosa’nın Ördek Ailesi Soyağacı’nda bahsedilmiştir. 1010 yılında İskoçya’da doğmuş, sonraları klanın liderliğini yapmıştır. 1057 yılında İskoçya Kralı I. Macbeth, sürdürdüğü taht savaşına destek vermesi için kendisine bir sandık altın vermiştir. Ama sonrasında hazine ve kendisi sırra kadem basmıştır. Sir Quackly, McVak’lar arasında hayaletinin şatoda bulunup hazineyi koruduğu şeklinde efsaneleşmiştir. Bu sayıda kimliğini açıklamadan genç Varyemez’e başarıya ulaşması yolunda önemli öğütler vermiştir.


Whiskerville’ler: McVak’ların düşmanı İskoçyalı bir klan. Arthur Conan Doyle’ın Baskerville’lerin Köpeği adlı romanından ilhamla Carl Barks tarafından yaratılmıştır. McVak’lar kasvetli tepelerden sürüldüğünden beri koyunlarını orada otlatmaktadırlar.

McVak klanının yaşam alanı:

Mcvak klanının yaşam alanı McVak Şatosu’dur. Şatonun ilk ortaya çıktığı hikâye Donald Duck Four Color’da yer alan Eski Şatonun Sırrı’dır (The Old Castle’s Secret). “Whiskerville’lerin köpeği” şatoyu barındıran tek diğer Barks hikâyesidir.

Şato, İskoçya’nın gerçekte var olan Rannoch Moor bölgesindeki hayali bir alan olan kasvetli tepelerde yer alır.

Don Rosa’nın kronolojisine göre şato M.S. 400 yılında inşa edilmiştir. Şatoya en yakın yapı İskoçya’daki Skibo Şatosu’dur.

Skibo şatosu

Şimdi gelelim bu sayıya, yani “McVak Klanının Sonuncusu”na. Hikâyemiz 1877 yılında İskoçya’da başlıyor.  Varyemez 10 yaşında ve babası onu McVak klanının tarihiyle tanıştırıyor. Klanın ihtişam dolu günleri çoktan geçmiş, sadece geriye Varyemez ve onun küçük ailesi kalmış. Yoksulluk içinde yaşıyorlar. Ve Varyemez ailesine yardımcı olmak için ayakkabı temizleme işinde çalışıyor. Varyemez’in ilk müşterisi, son derece kirli botları olan bir adam, ve zorlu bir işten sonra o tarihsel an gerçekleşiyor. İlk parasını, daha sonradan “uğur parası” olarak adlandırdığı parasını kazanıyor. Bu büyük bir şeyin başlangıcı, haydi nasıl olduğunu birlikte öğrenelim. 

Buraya kadar okumayı başarıp
linki gözden kaçıranlar için dev hizmet





4 yorum:

  1. İyi bir dökümanter kaynak çeviri olmuş. Carl Barks ve Don Rosa'nın gönüllerini verdiğinin 1/10'i kadar ilgi uyandırsa iyi bir sonuç olur bu. 'Varyemez amcanın hayatı ve serüvenleri'ne bakışımız, bence çizgiromana bakışımızı da tarif edecek önemde.
    Devamı beklenmektedir, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Eserin kendisinden daha güzel bir sunum olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel sunumu pdf olarak indirdim.

    YanıtlaSil

Bilibili Yavrucak, Zıbartan Teması © 2017 - 2021 Bilibililer