8

Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri - Bölüm 2 - Mississippi'nin Efendisi


Varyemez Amca’nın Hayatı ve Serüvenleri dizisinin ikinci bölümüne hoşgeldiniz. Bu bölüm, 12 bölümlük orijinal dizinin sekizinci ve on birinci bölümü ile birlikte üç uzun bölümden biridir. Bu hikaye ise 1880’den 1882’ye kadar sürüyor.

Don Rosa, bir makalesinde serideki bölümlerin 15 sayfadan uzun olmaması zorunluluğu olduğundan bahseder. Ancak Rosa, bulunduğu konum ve saygınlığı itibariyle insiyatif kullanma özgürlüğüne sahip olabilmiştir. Bu hikaye de bunun ne kadar olumlu bir tercih olduğunun ispatı, kişisel görüşüm uzun olan maceraların serideki en harika bölümler olduğu. Neden harika? Büyük eylemler ve keşiflere imkan tanıması, karakterlerin daha derin işlenmesi, farklı açılardan titizlikle oluşturulmuş arka planlar, şehir tasvirlerinin okuyuculara verdiği gerçeklik duygusu. Ve ördek evreni kronolojisinden alınan referansların daha zenginleştirilerek anlatımıyla açıklığa kavuşturulması gibi imkanlar. Daha önceki sayılarda Don Rosa’nın Barks öykülerini temel olarak aldığını ve devamlılığını sağladığından bahsetmiştik. Elbette Rosa, Barks’a nazaran açık bir kitap gibi, önemsiz gibi görünen küçük anları idealize ederek büyük bir hikayenin içinde, bütüncül ve belirgin biçimde aktarıyor. İsterseniz referans aldığı noktaları Rosa’nın kendi kaleminden okuyalım;

“Şimdi, Gladstone’un diziyi basması süresince her bölüm için yapmaya devam edeceğim gibi, Varyemez’in bu hikayesinde, “Mississippi’nin Efendisi” adlı eserde dayanak aldığım Barksiyan referansları aktaracağım;

“Büyük Tekne Yarışı” (Scrooge # 11) Varyemez ve Horseshoe Hogg’un amcalarının, ( Pothole McVak ve Porker Hogg’un ) 1870’de başlattığı ama teknelerinin batmasıyla yarıda kalan nehir yarışını günümüzde tamamlamaları anlatılır. Benim hikayem, ilk uğursuz yarıştan on yıl sonra, Varyemez daha gençken, İskoçya’dan, Louisville’deki amcası Pothole’ü bulmak için Amerika’ya henüz geldiği zamanda başlıyor.


Bu maceranın bir diğer önemli kaynağı da, Barks’ın Varyemez’in erken yaşamını tek ve bütün olarak anlattığı, Dell Comics’in 1957 tarihli “Varyemez Amca Disneyland’e Gidiyor” adlı özel sayısında ortaya çıkan başlıksız hikayesiydi. Varyemez’in Amerika’daki ilk arkadaşı Ratchet Gearloose (Gyro Gearloose’un büyük babası, Gyro bizde ‘Sivrizeka’ ve ‘Arşimet’ adlarıyla biliniyor) ile Dilly Dollar’daki nehir teknesi günleri anlatılıyordu. Bu maceradaki kötüler, Varyemez’in eski düşmanı - Blackheart Karabela ve üç  oğlu ( Görünüşe göre mevcut Karabela çetesinin dedesi ve ebeveynleri ) gibi görünüyorlardı. Hikayem Varyemez’in amcası Pothole ile nasıl tanıştığını, Ratchet’la Dilly Dollar’da nasıl bir araya geldiklerini, Blackheart ve oğullarıyla ilk karşılaşmalarını anlatıyor.


Ve en ufak bir ayrıntıyı dahi kaçırmadığımı ispatlamak için, “The Hall of the Mermaid Queen” adlı hikayede (ABD # 68) geçen, Varyemez’in 1880’de bir nehir teknesi yarışında kazandığını anımsadığı gümüş doları bile hikayede kullandım.


“Varyemez Amca Disneyland’e Gidiyor”daki macerada Varyemez, Blackheart’la bir tekne yarışına giriyor. Yarışı kazanamasa da aldığı bir telgrafla New Orleans’a altın sevkiyatı yapma işini üstleniyor. Benim hikayem bu noktada iki yıl ileri atlıyor ve Varyemez, altın yüküyle New Orleans’a doğru ilerlerken Barks’ın hikayesinin hemen ardından karaya çıkıyor. O esnada Dilly dollar’ın bacalarının hala hasarlı olduğunu belirtmeli, buna rağmen Ratchet eski buhar motorunu yeniden çalışır duruma getirmiştir. (Ama o günden sonra bu iki kazandan birisi turtalarını pişirmek için iyi değildi.)


“Mississippi’nin Üstadı”nın bitimiyle Varyemez’in Wabash Cannonball demiryolunda çalışmaya başlaması “Sığır Kralı” (US # 69)’nda bahsedilen bir gerçektir.


Wabash Cannonball asla gerçekte olmasa da, ben hikayemin geri kalanını gerçeğe dayandırmak için her zamanki çabamı gösterdim. Galt house, 19. yüzyıl Louisville’inde gerçekten faaliyetteydi ve Drennan Whyte efsanesi sahiden zamanın popüler bir hikayesiydi. Ve ister inanın ister inanmayın, Maymun Kaşı kasabası, gerçekten Kentucky’de olan bir yer ve ben asla bu kadar saçma bir isim koymaya cesaret edemezdim!”




Galt House ve Drennan Whyte Efsanesi hakkında bilgi alabileceğiniz yabancı kaynaklar;


Konusu: Bir önceki bölüm “McVak Klanının Sonuncusu”nda Varyemez’i servetini aramak üzere Amerika’ya doğru uğurlamıştık. Bu bölüm ise Amerika’ya ayak basmasıyla açılıyor. Louisville’de yaşayan amcası Angus ‘Pothole’ Mcvak’ı arayan Varyemez, onu bir barda en büyük rakibi Porker Hogg’la hararetli bir poker oyununun ortasında buluyor. Şanslı bir kumarbaz olan Pothole, sonucunda batık bir hazineyi aramakta kullanmaya karar verdiği bir tekne kazanır. Ancak, teknesini kaybeden Porker kolayca pes etmez, Pothole ve Varyemez’i takip ederek hazine hakkında önemli bilgilere ulaşır. Ve ele geçirmek için Blackheart Karabela ve oğullarıyla iş birliği yapar. 

Bu hikayedeki karakterler:

Angus “Pothole” McVak

Angus “Pothole” McVak, Varyemez McVak’ın amcasıdır. Adından ilk olarak Carl Barks’ın ‘Büyük Tekne Yarışı’ hikâyesinde bahsedilmiş, daha sonra ise birçok Don Rosa hikâyesinde kendisine yer bulmuştur.

Angus McVak, 1829 yılında İskoçya’nın Glasgow kentinde Dingus McVak ve Molly Mallard’ın çocuğu olarak doğmuştur. Fergus McVak ve Jake McVak adlarında iki kardeşi olmuştur.

Angus 1840’lı yılların sonunda ABD’ye göç etmiştir. 1850 yılında Drennan Whyte adlı, Mississippi Nehri’nde taşımacılık yapan bir teknede servis elemanı olarak çalıştığı sırada tekne batmış ve tek kurtulan o olmuştur. Kazadan sonra Mississippi üzerinde çalışan teknelerde çalışmaya devam etmiş, sonunda 1861 yılında Pamuk Kraliçe adlı kendi teknesine sahip olmuştur. Amerikan İç Savaşı (1861-1865) döneminde işleri iyi gitmiş, savaşın bitmesine kısa süre kala tekneci arkadaşı Porker Hogg ile güneydeki, daha sonra iflas edecek olan, Cornpone Gables çiftliğine ortak olmuşlardır. Aralarındaki anlaşmazlıkları çözemeyen ikili 1870’te kimin çiftliğin sahibi olacağına karar vermek için tekne yarışı düzenlemişler, bu yarışta ikisinin teknesi de batmıştır. Porker iki teknesi daha olduğu için sorun yaşamamış, ancak Angus sonraki on yılını profesyonel kart oyuncusu olarak sürdürmüştür.

1880 yılında Angus, pokerde Porker’dan Dilly Dollar isimli teknesini kazanmıştır. Porker diğer teknesini ise haydutlar ailesi Karabela çetesinin ilk nesli olan Blackheart Karabela ve çocuklarına kaybetmiş ve emekli olmuştur. Diğer tarafta Angus, yeğeni Varyemez ve parasız yatırımcı Ratchet Gearloose’u teknesinde işe almış; işler iyi gitmeyince 1882 yılında teknesini yeğenine bırakıp emekliliğinde New Orleans’a yerleşmiştir.

Angus kendi hayatını abartılı bir şekilde konu alan “Mississipi’nin Efendisi” adlı bir seriyle dergiler için ucuz romanlar yazmış, bu sayede ün kazanmış ve daha fazla hikâye bulabilmek amacıyla ülkeyi dolaşmaya başlamıştır. Don Rosa’nın “The Vigilante of Pizen Bluff” adlı hikâyesinde Buffalo Bill’in Vahşi Batısı’nda görülmüş, şovun parası Dalton kardeşler tarafından çalınınca, Buffalo Bill, Varyemez, P. T. Barnum, Annie Oakley ve Geronimo ile birlikte haydutların peşine düşmüştür.

Angus’un ölüm tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1955 yılından önce bir noktada gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Blackheart Karabela

Büyükbaba Karabela veya Pappy olarak da bilinir. Carl Barks tarafından yaratılmıştır. Haydutlar ailesi Karabela çetesinin ilk nesli, çetenin kurucusu ve lideridir. Tüm üyeleri hapishanede aldıkları numaralarla tanınır, Blackheart’ın numarası 186-802 dir. Gerçek isimleri pek zikredilmez. Ama neredeyse bütün Karabela çetesi karakterlerinin ismi B harfi ile başlar. Blackheart, Barks tarafından sadece bir hikayede (Fantastik Nehir Yarışı) kullanılmıştır. Ama sonrasında İtalyan çizgi romanlarında popüler olmuştur. Ve bu versiyonlarda sakallı olarak resmedilmiş, sonrasında aynı formda devam etmiştir. Suç kariyerine tavuk hırsızlığı ile adım atmıştır.

Mississippi’nin Efendisi’nde 3 oğlu ile birlikte nehir korsanlığı yaptığı görülür. Daha sonra, oğulları ve eşi ile birlikte ördek evreninde kurgusal ABD eyaleti Calisota’ya taşındığı bilinmektedir. Yıllar boyunca Varyemez’in para kasasını soymaya çalışmış ama başarısız olmuştur. 1947 yılında emekliye ayrılır.

Ratchet Gearloose

Carl barks tarafından yaratılmış bir antropomorfik Kakadu (Rengarenk bir papağan türü).

Kopernik Gearloose ve Anastasia Anatryn’in oğlu olan Ratchet Gearloose, dünya çapında bir mucit ve mekanikçiydi. Varyemez ile ilk olarak 1880’de Louisville’de tanışmıştı. Burada, kirli suyu kristal kadar berrak hale getirecek bir kimyasalını satmaya çalışıyordu. Pothole, icadını çabucak satın aldı ve teknesi Dilly Dollar’da onu bir tamirci olarak işe aldı. 1882’de, Dilly Dolar’ın kazanlarının patlamasıyla, işi son bulmuştur. 

Böylelikle jeotermal enerjiyi atsız arabalarda bir güç kaynağı olarak kullanma yollarını araştırmak için Endonezya’ya taşındı.

Krakatoa’da (Endonezya sınırları içinde yer alan bir yanardağ.1883’te patladığında dünyanın %10’u patlama sesine şahitlik etmiştir. Volkanının patlamasıyla 36.000 kişi ölmüştür. Patlamanın kendisinden çok yarattığı tsunami etkili olmuştur.) tarihin en ölümcül volkanik patlamalarından biri gerçekleştiğinde araştırmaları yarıda kesilmiştir. Bu seride kendisiyle, “The Vigilante of Pizen Bluff” adlı macerada tekrar karşılaşacağız.

Daha sonrası için hakkında bilinenler, Ratchet’ın Vakvakkent’e yerleştiği (muhtemelen Varyemez’in kasabadaki varlığını duydu) ve Martha Bird ile evlendiği. Gyro Gearloose’un babası Fulton Gearloose da dahil olmak üzere birçok çocuğu vardır.

Porker Hogg 

Antropomorfik bir domuzcuk.

19. Yüzyılın ikinci yarısında, Porker Hogg, Louisville’de bulunan ve Dilly Dolar, Nehir Cadısı ve Nehir Güzeli de dahil olmak üzere çeşitli teknelere sahip bir iş adamıydı. Hogg, kumar ve bahis oynamayı severdi ve çoğu zaman günlerce poker oynardı. Kurnaz ama pek akıllı olmayan bir karakter olarak tasvir edilir. 

1870 yılında, o ve diğer nehir kaptanı kaptanı Pothole McVak, aralarındaki anlaşmazlıklar iyice su yüzüne çıkınca, ortak oldukları Cornpone Gables çiftliğine kimin sahip olacağını kararlaştırmak amacıyla Natchez’den Buzzard’ın bendine kadar gidecekleri bir tekne yarışı düzenlemişlerdir. Ne yazık ki bu yarışta ikisinin de teknesi de batmış ve yarışın akıbeti belirsiz kalmıştır, ta ki 1955 yılına kadar. Varyemez ile Porker’ın yeğeni Horseshoe Hogg’un Cornpone Gables için 1955 yılında amcalarının teknelerini tekrar hazırlayıp yaptıkları yarışı Varyemez kazanmıştır. Varyemez’in sevinci ancak 85 yıldır kullanılmayıp, dayanıksızlaşan malikanenin onun tek bir hapşırığıyla yıkılmasına kadar sürmüştür.

Pothole ve Porker 1880’de bir yarış daha yaptılar, ama bu sportif açıdan çok bir hazine avıydı. Onu da gelin Mississippi’nin Efendisi’nde okuyalım.

Çeviren: lenard - Kontrol eden: SToktan - 
Balonlayan: Mandos - Okuyan: Ördek severler derneği




8 yorum:

  1. Nihayet... Çok bekledik ama aceleden çok kaliteye ihtiyaç duyduğumuzdan sabretmeyi de bildik. Ellerin(m)ize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada, klip iyi oturmuş. Şu kuzeylileri de seviyorum ayrıca.

      Sil
    2. Sağolasın üstadım. Öyle oldu maalesef. Aslında bir ay önce bitmişti ama tahmin edilemeyen bazı aksaklıklar oluyor arada işte :)

      Sil
    3. Kuzeyliler candır. Tuomas abimizin on parmağında on marifet.

      Sil
  2. Elinize sağlık üstat, takipteyiz :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim. Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
  4. Blog stilinizi sevdim, başarılarınızın devamını dilerim. Bende ara sıra çizgi roman yorumluyorum.

    https://forestofnoreturn.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler emekleriniz için

    YanıtlaSil

Bilibili Yavrucak, Zıbartan Teması © 2017 - 2021 Bilibililer