1

Varyemez Amca'nın Hayatı ve Serüvenleri Bölüm 5 - McVak Şatosunun Yeni Sahibi


Bu bölüm, Carl Barks’ın birçok klasik hikâyesinin arka planlarında gözler önüne serdiği “Varyemezsel gerçekler” ile ilgili yaşadığım çok sayıdaki problemlerden birini kısmen çözmek üzere tasarlandı.

Yani, Varyemez nasıl fakir bir ailede doğmuş olabilir (1958 tarihli Varyemez Amca'nın 22. sayısındaki macera, “Altın Nehir” de belirtildiği gibi) - ve yine de İskoç yaylalarındaki görkemli, atalardan kalma bir şatonun varisi olabilir? (1948 tarihli Donald Duck Four Color’un 189. sayısındaki macera “Eski Kalenin Sırrı”nda gösterildiği gibi).

İlk bölümde bu çelişkinin üstesinden gelmek için bir temel oluşturmuştum ve dizi için dikkatle oluşturduğum yapıyı takip ettim. 5. bölümde bu meseleyle uğraşacağımı biliyordum. Hikâyede gösterildiği gibi, McVak’lar Whiskerville’lerin tazısı tarafından şatodan sürüldü. Mülkü ellerinde tuttular ve klanın tamamı, satmayı reddetmelerine ve geri dönmek için çok korkmalarına rağmen, yüzyıllar boyunca vergileri ödemeye devam ettiler.



Çeviri: Lenard - Kontrol: SToktan - Balonlama: Mandos


Fakat Varyemez’in 1885’te İskoçya’da olduğunu nereden biliyordum? Barks’ın, Varyemez Amca’nın 1958 tarihli 21. sayısındaki macera “Para Kuyusu”nda geçen şu sözünden: “1885’te İskoçya’da bu gözlükler için sadece bir dolar ödedim.” Bu yüzden onu ilk kez taktığını göstermek için de bu fırsatı kullandım. Ancak onları sadece okumak için kullanıyor - 17 yaşından daha büyük olana kadar (1902’de) onları sürekli taktığını göstermiyorum.


Bir eski film tutkunu olarak sıkça başıma geldiği gibi, bu bölüm için bir zamanlar gördüğüm bir filmden esin aldığım bir fikrim vardı. Ancak on yıllardır gizemli bir biçimde ortalarda görünmeyen bu filmi izlememin üzerinden 20 yıl ya da daha uzun bir zaman geçti. Michael Powell ve Emeric Pressburger’in büyük ekibi tarafından yazılan ve yönetilen, artık klasik olmuş 1946 yapımı bir İngiliz fantezisi. Amerika’da “Cennete Merdiven” (Stairway to Heaven) olarak da bilinen filmin orijinal adı “Ölüm Kalım Meselesi” (A Matter of Life and Death).

Artık filmi izlemek için özellikle can atıyordum. Şayet bana zaten karar vermiş olduğum olaylar dizisini nasıl ele alacağıma dair bazı fikirler verebilirdi. Bu, İnternet’in ilk zamanlarındaydı ve küresel iletişim ağının işim için ne kadar faydalı olduğunu ilk kez kanıtlıyordu. Ünlü film eleştirmeni Roger Ebert ile temasa geçtim ve filmin haklarının on yıl önce yeniden çekmek isteyen biri tarafından satın alındığını söyledi; ancak bunu hiç yapmadılar. Her neyse, ama film yine de herhangi bir yakın gelecek için ölümlü gözlerden yasal olarak uzak tutuldu.

Bu yüzden, siber âlemde bir duyuru yayınladım ve bana filmin bir kopyasını sağlayabilecek herkes için dünyanın dört bir yanına ricada bulundum. Beklenildiği gibi, hiç zaman geçmeden Kanada’daki bir film hayranından bir videokaset elime ulaştı - görünüşe göre sadece Amerikan hakları saklı tutulmuş. Filmin bana hikâyem için faydalı ipuçları verdiğini sanmıyorum, ancak yine de filmi kütüphaneme eklemeye değer buldum! (Daha yakın bir zamanda, DVD’de “Ölüm Kalım Meselesi” satışa çıktı, bu sayede biraz daha kolay bulabilirsiniz.)

Bu bölüm özellikle hoşuma gitti! Sınırlı sayıda sayfalarda çok fazla olayı ve çok fazla yılı anlatmaya zorlanmadığım zamanlarda (5. ve 9. bölümler gibi), bir günde gerçekleşen bölümlerde daha iyi bir iş çıkardığıma inanıyorum.

Don Rosa



KARAKTERLER


Sir Quackly McVak


Sir Quackly McVak “Eski Şatonun Sırrı” adlı Carl Barks hikâyesinde yer bulmuş daha sonra ise kendisinden Don Rosa’nın Ördek Ailesi Soyağacı'nda bahsedilmiştir. Bunların dışında yine Rosa’nın Varyemez Amca’nın Hayatı ve Serüvenleri’nde bir hayalet olarak ondan söz edilmiştir. 1010 yılında İskoçya’da doğmuş, ileride klanın liderliğini yapmıştır. 1057 yılında İskoçya Kralı I. Macbeth sürdürdüğü taht savaşına destek vermesi için bir hazine sandığı teklif etmiş, bunu kabul eden Sir Quackly daha sonra sandığı koruma telaşına düşüp, kazayla kendisini şato içinde bir yere kilitleyip burada ölmüştür. Sir Quackly, McVaklar arasında hayaletinin şatoda bulunup hazineyi koruduğu şeklinde efsaneleşmiştir. Eski Şatonun Sırrı’nda kötü karakter Diamond Dick kendini Quackly’in hayaleti olarak gösterip Varyemez McVak’ı korkutup kaçırmaya çalışırken, McVak Klanının Sonuncusu’nda hayalet insan kılığında görünüp, kimliğini açıklamadan genç Varyemez McVak’a öğütler vermiştir. Sir Quackly’nin cesedi ve hazine sandığı 1948 yılında Varyemez McVak tarafından bulunmuştur.


Sir Eider McVak 

Sir Eider McVak’tan “Eski Şatonun Sırrı” adlı Carl Barks hikâyesinde bahsedilmiş daha sonra ise kendisi Don Rosa’nın Ördek Ailesi Soyağacı'nda yer bulmuştur. Sir Eider 880 yılında İskoçya’da doğmuş, ilerleyen yaşlarında klanın lideri olmuştur. 945 yılında İngiltere Kralı I. Edmund ve İskoçya Kralı I. Malcolm tarafından anlaşmayı yok sayan Anglosaksonlar tarafından 946 yılında şatoları kuşatılmıştır. Pahalı olduğu için askerlerine ok temin edemeyen ve saatlik 30 parça bakır ödeyebilen Sir Eider, askerleri canları kurtarmak için onu terk edince düşmana karşı tek başına savaşarak ölmüştür. Sir Eider aile mezarlığına gömülmüş, zırhı şatonun koridorlarından birine yerleştirilmiştir.



Sir Roast McVak 

Sir Roast McVak’tan “Eski Şatonun Sırrı” adlı Carl Barks hikâyesinde bahsedilmiş daha sonra ise kendisi Don Rosa’nın Ördek Ailesi Soyağacı'nda yer bulmuştur. 1159 yılında İskoçya’da doğmuş, çok açgözlü bir adamdı. O dönemde İskoçya’nın en zenginlerinden olan klan, 1189 yılında İskoçya Kralı I. William İngiltere Kralı I. Richard ile yaptığı anlaşmayı yerine getirmek için klanın hazinesinin büyük bölümünü isteyince durum değişti. Anlaşmaya göre William Richard’a 10.000 Mark ödediği takdirde ona hizmet yemininden kurtulacaktır. Sir Roast da kralı William’ın bu isteğini yerine getirmiştir. Daha sonra mali problemler yüzünden klan zayıflamış, Sir Roast’ın kralla ilişkileri bozulmuştur. 1205 yılında kralın kilerine saldırmıştır. Bir süre sonra mide fesadından ölmüş, aile mezarlığına gömülmüş ve zırhı şatonun koridorlarından birine yerleştirilmiştir.


Hugh “Seafoam” McVak 


Kaptan Hugh “Seafoam” McVak ilk olarak Swindle McSue’nun Seafoam’ı dolandırmasının arka planını oluşturduğu “The Horseradish Story” olarak bilinen isimsiz Carl Barks hikâyesinde ortaya çıkmıştır. Karakter öyküsü daha sonra Don Rosa tarafından geliştirilmiş olup Varyemez Amca’nın Hayatı ve Serüvenleri'nde diğer McVaklar ile birlikte cennetteyken görülmüştür.

Hugh McVak 1710 yılında İskoçya’da doğmuş, 1727’de Glasgow’a yerleşip denizcilik yapmaya başlamıştır. Bu alanda başarılı olup The Golden Goose (Altın Kaz) ismini verdiği kendi gemisine sahip olmuştur. Birleşik Krallık ile Karayipler arasında iyi işleyen bir taşımacılık işi kurmuştur.

1753 yılında bu talihi sona ermiştir. Swindle McSue Jamaika’ya bir sandık dolusu yaban turpu götürmek için anlaşmış, fakat üç hafta sonra gemi oraya ulaşamadan Swindle’ın sabotajına uğramış ve batmıştır. Hugh İskoçya’ya döndüğünde, imzaladıkları anlaşmada fark edemediği küçük boyutlu yazılmış bir maddede, eğer taşıma başarısız olursa tüm mal varlığının Swindle’a geçeceği yazılı olduğunu öğrenmiştir. Hugh’a sadece elbiseleri, cebindeki gümüş saati ve ağzındaki altın dişler kalmış; hatta Swindle bunları da istemiş olmasına rağmen, o kaçarak kurtulabilmiştir.

Bundan sonraki hayatı ile ilgili bilinen tek şey 1776 yılında 66 yaşındayken öldüğüdür. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na katıldığı varsayılmıştır. The Heirloom Watch olarak bilinen gümüş saati Quagmire McVak’a miras kalmıştır.

Don Rosa’ya göre Seafoam McVak ve Hugh McVak aynı karakterdir ve “Seafoam” sadece bir lakaptır.


Sir Swamphole McVak 


Sir Swamphole McVak Carl Barks tarafından yaratılmış antik çağ McVaklar’ındandır. Sir Swamphole 1190 yılında İskoçya’da doğmuş, ilerleyen dönemlerde klanın lideri olmuştur. Klanı zenginleştirerek başarılı bir liderlik sergilemiştir. 1260 yılında ölmüş, aile mezarlığına gömülmüş ve zırhı şatonun koridoruna yerleştirilmiştir.


Malcolm McVak 

Malcolm “Matey” McVak karakteri “Back to Long Ago!” adlı Carl Barks hikâyesinin Varyemez McVak’ın bundan önceki hayatlarında yaşadıklarını görmek için hipnotize edildiği sahnesinde görülmüştür. Daha sonra ise Don Rosa tarafından kullanılmış, onun Ördek Ailesi Soyağacı'nda yer bulmuş, ayrıca Varyemez Amca’nın Hayatı ve Serüvenleri McVak’ta diğer McVaklar ile birlikte cennetteyken ortaya çıkmıştır.

Malcolm 1530 yılında doğmuştur ve McVak Klanının İngiltere’ye yerleşmiş olan bir kolunun üyesidir.

İngiliz donanmasında görev yapmış, 1563’te HMS “Falcon Rover” firkateyninin kaptan Loyal Hawk’tan sonra ikinci adamı olmuştur. Gemileri 1563-1564 yıllarında İspanyol Karayip Denizi’nde saldırıya uğradı. O ve gemiden arkadaşı Pintail Duck İngiltere Kraliçesi adına kaptan Loyal Hawk emrinde gemide bulunan patatesleri gömmüşlerdir.

Söylentilere göre Malcolm McVak 9 Aralık 1564’te İspanyol filosu gemileri Falcon Rover’a çarptığında bütün mürettebatla birlikte hayatını kaybetmiştir. Ancak bu doğru değildir çünkü 1579 yılında, daha sonra Cornelius Coot tarafından ele geçirilip adı Fort Duckburg olarak değiştirilecek olan, Fort Drakeborough’un komutanlığına getirilmiştir.




1 yorum:

Bilibili Yavrucak, Zıbartan Teması © 2017 - 2021 Bilibililer