2

Alan Woods & Ted Grant - Aklın İsyanı


21. yüzyıla girdiğimiz şu sıralarda, bilim ve felsefe bir yol ayrımına gelmiş görünüyor. Bilim ve teknolojinin 20. yüzyılda kaydettiği eşsiz başarılar bir yandan gezegenimizin karşı karşıya bulunduğu bütün sorunların çözümü için muazzam bir potansiyel sunarken diğer yandan da onun toptan imhası için bir tehdit oluşturuyor. İnsanlığa çok daha sağlıklı bir yaşam olanağı sunan genetikteki çarpıcı gelişmeler, en karanlık ırkçı ve ayrımcı düşüncelere dayanak yapılabilmektedir. Maddenin derinliklerindeki muazzam enerjinin keşfedilmesi de aynı sonucu doğurdu. Bu enerji uygun biçimler altında insanlığa büyük bir refah getirebilecekken, nükleer bombalar ve mevcut nükleer santraller biçiminde bir karabasan olarak karşımıza dikilmiştir.

Öte yandan özellikle teorik fizik ve kozmoloji alanında bir mistisizme kayma eğilimi görüyoruz. Sözde evrenin doğuşunu açıklayan "Büyük Patlama" teorisi gibi teoriler bir Yaratıcının varlığını kanıtlamak için kullanılıyor. Bilim yüzyıllardır ilk kez dinsel gericiliğe inandırıcılık kazandırma işine koşuluyor. Yine de bu, hikayenin yalnızca bir yanı.

Giderek artan sayıda bilimci eski bakış açısından hoşnutsuz hale geliyor. Kaos ve Karmaşıklık teorisinin hızlı yükselişi, son yıllarda bilimdeki en önemli gelişmelerden biridir. Bu yeni eğilimin dile getirdiği materyalizmin teorilerine şaşırtıcı ölçüde benzemektedir.

Bu eserin önemli bir kısmı, Marksist felsefeyle yeni teoriler arasındaki ilişkinin araştırılmasına ayrılmış bulunuyor. Acaba bu karşılaşma bilimin yönteminde yeni ve heyecan verici bir atılıma temel sağlayacak mı?


Epub orijinal kitaba göre yeniden düzenlenmiştir.





2 yorum:

  1. Zaten bilimin çıkmazları ve felsefenin açmazları birşeylerin ters gittiğinin işaretiydi uzun süredir. Bunun sosyolojik yansıması toplumsal çözülme, apolitik şiddet terörizm sapkınlığı vb. biçimlerinde kendini gösteriyordu. Bu bozulmadan bir çıkış yolu gerekliliği çok açık. Olmadığı takdirde yerküreyi fütursuzca işgal, talan ve tahrip eden insanoğlunu pesimist postapokaliptik filmleri çok aratacak bir gelecek bekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlığın tarım toplumuna geçişini çocukluk devirleri olarak varsayarsak, şu anki haline de iri sivilceli bir ergen diyebiliriz. Dünya Anne diyor ki: “Evladım etrafı mahvediyorsun!” Sivilceli: “Boğaneee yaa…” Dünya anne diyor ki: “Evladım toprağı, suyu, havayı kirletiyorsun. Aç kalıcan!” İri Sivilceli: “Boğannee yaa…”

      Maalesef ben ışık görmüyorum. Felsefe boş lakırdıya, bilim teknolojiye yenik düştü. Kozmoloji alanından bakarsak, Büyük Patlama kuramı dogmaya dönüştü. Nedeni ise basit; insanlığın alışkanlıklarına ters düşmüyor. Evreni, zamanı kendi hayatımızdan yola çıkarak düşünüyoruz. Biz ölüyorsak evren niye ölmesine varıyoruz. Bütün o çetrefilli matematiksel kuramların ardında, kendi yaşamlarımızın yansıması var. Böylelikle dini dogmalara da ters düşmüyoruz. Alan memnun satan memnun. Dünya Anne’ye atar yapa yapa nereye kadar gidicez görücez bakalım. Postapokaliptik filmleri çok arayacağız maalesef.

      Sil

Bilibili Yavrucak, Zıbartan Teması © 2017 - 2021 Bilibililer